joi, 14 aprilie 2011

Nucul

Adus din 
Persia de 
romani, nucul 
este un arbore foios, întâlnit 
destul de rar în păduri, 
amestecat printre alţi copaci, dar 
cultivat în livezi, vii, grădini, curţi şi 
pe marginea drumurilor de câmpie. 
Preferă viaţa singuratică şi are nevoie 
de multă lumină. 
Cu o viaţă lungă, de 300-400 
de ani, nucul trăieşte şi se 
dezvoltă bine pe un pământ umed 
permanent, în care apa se găseşte 
uşor, la o adâncime de 4-6 m. 
Răspândit în Europa de SudEst, Asia de Est, Himalaya şi 
China, nucul creşte bine în zonele de 
câmpie, până la 500 m altitudine şi 
produce cantităţi mari de fructeTempe ratura anua lă ag reat ă  este  de  
9 -10
0
C,   în   t imp  ce   ia r na poate supor  ta 
ger ur  i  de  minus  30
0
C.
Rădăcina puternică, adânc înfi ptă în 
pământ, prezintă ramifi caţii laterale lungi 
de până la 14 m.
Tulpina este dreaptă, acoperită cu 
o scoarţă netedă, argintiu-cenuşie şi 
poate ajunge până la 30 m 
înălţime.
Coroana bogată, cu 
ramifi caţii puternice, 
frunzele ovale, cu margini 
netede, de un verde-închis, 
creează toată măreţia şi 
fastul copacului, preţuit pentru 
calităţile sale ornamentale şi 
umbra lui deasă.
Florile, mai puţin atrăgătoare, 
se prezintă sub forma unor 
ciucuri verzui-maronii, ce apar la 
sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.
Fructele globuloase, mari, prezintă un 
înveliş cărnos, verde, care la maturitate 
crapă şi se desprinde, scoţând la iveală 
nuca, aşa cum e cunoscută de toţi. 
Învelişul lemnos, brăzdat neregulat, 
adăposteşte în interior o sămânţă mare, 
miezul atât de căutat. Acest miez conţine 
foarte puţină apă, dar o cantitate 
foar  te  mare  de  gr ăsimi.  
Bogat   în  vi t amine   (A ,  
B1,  B2,  C,   f  ie r,  calciu 
etc.), miezul de nucă 
poate fi  consumat ca 
atare sau poate fi  folosit 
la prepararea prăjiturilor şi 
mâncărurilor. Din miez se extrage 
un ulei care poate fi  folosit ca aliment, darşi la fabricarea săpunurilor, a uleiurilor pentru 
îngrijirea părului şi pielii şi contra arsurilor solare.
Nucul face pentru prima dată rod la vârsta de 
10 ani. Într-un an, poate produce între 100 şi 
300 kg de nuci.
Lemnul de nuc este foarte rezistent şi 
foarte fi n, fi ind folosit la fabricarea mobilei, 
instrumentelor muzicale, cutiilor de radio, 
ceasurilor de perete, parchetului, jucăriilor. 
Pentru mobila fi nă, este căutat lemnul de 
rădăcină, care dă, prin lustruire, cele mai 
frumoase forme.
Frunzele nucului şi cojile verzi ale nucii sunt 
folosite la vopsirea lânii şi a fi brelor naturale. În 
combinaţie cu alte substanţe, „soluţia” de nuc 
poate colora în bej, cafeniu, maro-roşcat, maro-
închis, verde-măsliniu, verde-închis sau negru.

Ştiaţi că. . .

… unicul soi de nuc din lume, ale cărui fructe au exact forma 
unei inimi, creşte în Japonia?
… cele mai interesante şi mai productive soiuri de nuci din lume 
cresc în munţii Vahş din Rusia? Aici s-au găsit peste o mie de soiuri 
de nuci ale căror fructe cresc în ciorchine. Unii ciorchini au câte 15-
20 de nuci, iar o nucă poate atinge chiar 25 g.
… cel mai bătrân nuc din lume se afl ă în China? O inscripţie amplasată 
sub copac menţionează: „Acest nuc a fost plantat în timpul Dinastiei Shang 
(1600-1066 î.Hr.)”. Copacul are 25,4 m înălţime, o grosime de 15,7 m şi 
umbreşte cu coroana sa o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu